*Acest articol a apărut anterior pe www.motivare.md
Doina Babcinschi este o tânără puternică, dar în același timp sensibilă, toate acestea le demonstrează prin intermediul blogului ei, fondat în 2009 „Scris de mână” , dar și prin felul inspirațional de a scrie. Nu poate să lase cele două pasiuni ale ei: scrisul și cititul. Blogul ei, este despre interesele, stilul de viață, cărțile și gândurile unei femei.
Doina a încercat, ba chiar a reușit să combine utilul sau necesarul cu plăcutul – „Mai toată viața mea am petrecut-o între cuvinte, am fost pasionată de lecturi și scris, și toate job-urile pe care le-am îmbrățișat apoi au fost legate de cuvinte: de la deservire la traduceri, de la jurnalism la publicitate.”
Îi place să fie independentă în tot ce face, de aceea lecțiile de viață le preia din cărți: „Eu nu citesc cărți motivaționale și nu iubesc training-uri axate pe teorie. Îmi place mai mult să iau anumite lecții singură, să caut inspirație în oameni, întâmplări și cărți. La fel, am încercat mereu să împărtășesc lecțiile învățate de mine prin intermediul unui live journal din 2005, și apoi, din 2009 prin intermediul blogului scrisdemana.com, care între timp a schimbat denumiri și adrese.”
Iată câteva lecții, învățate din cărțile care completează biblioteca Doinei:
1. Până a așterne pe hârtie o operă, trebuie să treci printr-o perioadă de studiu și analiză. Acest lucru l-am învățat din „Atlasul norilor”, cel mai veridic exemplu că nu toată literatura contemporană se scrie în grabă. Acțiunea are loc în epoci diferite și în spații diferite, iar David Mitchell a avut grijă ca acest lucru să se simtă din limbaj și detalii, schimbându-și stilul narativ de la capitol la capitol, de parcă opera a fost scrisă de 5 oameni diferiți.
2. Este o adevărată artă să creezi o intrigă, care va ține cititorul conectat până în zori. Carlos Ruiz Zafoneste un maestru al intrigii. „Umbra vântului”, dar și alte cărți din seria „Cimitirul cărților uitate” sunt întrepătrunse de mister și te provoacă să presupui care va fi finalul.
3. Nu e neapărat să simpatizezi protagonistul cărții, ce o citești. „Fata din tren” de Paula Hawkins este considerată una din cărțile anului 2015 conform sondajului de pe Goodreads. Protagonista romanului este foarte respingătoare prin mulțimea de vicii, însă acest detaliu face opera mai deosebită, diferită de operele clasice în care acțiunea este construită în jurul unui super-erou.
4. Nu crede în adnotări pe coperte lucioase. De ceva vreme nu mai citesc adnotări de pe cărți, cele mai tari cuvinte se scriu pentru operele de calitate proastă. „…Și-a fost noapte” de Aureliu Busuioc este o operă deosebită, care poartă pe copertă un testimonial simplu, care nu dezvăluie conținutul operei. Dar știind autorul, poți fi sigur – adevărata comoară se ascunde între pagini.
5. O operă de valoare se cere a fi scrisă, indiferent de circumstanțe. Gregory David Roberts a scris primele două versiuni ale romanului „Shantaram” în penitenciar, și ambele au fost distruse. După ceva vreme a scris romanul repetat (un roman de 900 de pagini), devenind apoi un bestseller.
Cărțile, ne sunt ca niște ghiduri, lecțiile predate de ele trebuie bine percepute și memorate.