A fost cel mai călător an de până acum.
În 2016 mi-am format un obicei nou. Cel de a vizita cafenelele vechi-vechi, în care și-au servit cafelele scriitorii mei preferați, unde și-au găsit inspirația și au dezbătut idei.
Cafe Louvre (1902)
La Praga m-am îndrăgostit… de Kafta personajul, pentru că pe scriitor îl știam de ceva timp. În muzeul lui în sfârșit i-am descoperit personalitatea, dramele și durerile. După un tur ghidat prin oraș cu echipa Avon România și Moldova, am evadat pentru o oră în oaza literară a orașului vechi. În Louvre x ani în urmă venea Enstein, iar Kafka și Max Brod își dădeau întâlniri.
Localul e elegant, cafeaua e formidabilă. El a fost aproape gol, însă era foarte clar că acest local este prezentat drept unul istoric. Își zice povestea pe meniu și vinde suvenire pentru turiștii curioși.
Monmartre (1911)
Lumea boemă din Cehia venea cândva în acest local mic, amplasat pe una din străduțele laterale ale centrului vechi. Povestea zice că localul a fost populat de scriitorii Cehi și Germani (dintre care doar pe Kafka îl cunosct).
E foarte vechi, întunecos și… autentic. Se pare că localul are un singur angajat, care face cafelele și le servește. Am ales cele mai simple poziții din meniu (în cehă) și am arătat direct de pe foaie (pentru că acel chelner doar cehă vorbește).
În Monmartre au mai fost câțiva vizitatori, fiecare la masa lui. Cineva citea o carte în lumina unei lămpi de podea, altcineva servea berea singur, aprofundat în propriile gânduri.
Cova (1817)
Patiseria Cova are un nume sonor în Milano și nu doar. Este amplasată pe strada Monte Napoleone și prepară cafele și croissante pentru lumea mondenă. Localul a fost amplasat cândva în apropierea teatrului Alla Scala, iar apoi și-a schimbat locația. Se zvonește că printre oaspeții Cova se numărau Giuseppe Verdi, Frank Sinatra, Ernest Hemingway. Ultimul a menționat cafeneaua în romanul „Adio arme”, ce i-a sporit popularitatea.
Cova este foarte aglomerată, ceea ce șterbește considerabil din atmosfera ei. Dacă vrei totuși să atingi istoria acestui loc, comandă un espresso la tejghea și savurează acele câteva clipe.
Un bonus
La Cernăuți am mers să văd ce reprezintă LiteraturCafe. Mă așteptam să mă ascund printre rafturi cu cărți și să simt aroma cernelii tipografice și a cafelei proaspăt prăjite. Se pare că denumirea acestui local vine din amplasarea lui (la etajul 2 al unui magazin cu cărți și ghiduri turistice), sau poate din pasiunea proprietarului pentru literatură. Cert e că LiteraturCafe are o atmosferă deosebită. Proprietarul îți servește cafeaua, pictează pe nota de plată un desen haios cu cerneală, face din bancnote cămăși-origami.