Cu bicicleta pe nas

Eu sunt mioapă de când mă știu. La vreo șapte ani am început să port primii mei ochelari – turqoise cu ornamente roz și galbene. Foarte finuțe. Îi purtam doar când priveam la tablă.

Tot de la șapte ani am început să mă tem de oftalmologi. Deoarece la fiecare vizită se văietau cât de mult a scăzut vederea. Și acum prefer să merg la medici care nu mă vor certa, ci îmi vor oferi o recomandare sau soluție.

Am avut noroc că nici în școală, nici la facultate nimeni nu a râs de ochelari. Mai deranjată am devenit după 22, când ochelarii au migrat pentru totdeauna pe nasul meu. Mai jos voi da răspuns la cele mai frecvente întrebări de la colegi sau prieteni.

1.      Fără ochelari tu vezi blurat? Pe mine mă vezi?

Da, te văd. Nu, nu văd blurat. Văd foarte bine în apropiere, nu văd unele detalii la depărtare, nu văd forma exactă a frunzelor de pe copac, dacă el nu se află lângă mine, dacă stai departe – te voi vedea, însă nu și trăsăturile feței. Prietenii, de obicei, îi recunosc după mers.

2.      De ce nu conduci? Știu oameni miopi care conduc și fără ochelari.

Oamenii cu astigmatism avansat nu prea au voie să conducă. Ochiul distorsionează imaginea, iar ei nu pot fi siguri că unele distanțe sau forme corespund realității. Ochelarii corectează situația, însă nu dau și 100% siguranță. Astigmatismul meu nu e foarte avansat, dar aș prefera să nu risc.

3.      Scoate ochelarii, ai să te poți obișnui fără ei.

Ziua, la plimbare, spre exemplu, mă descurc bine fără ochelari. Însă seara, la calculator sau când citesc am nevoie mare de ochelari. Altfel voi încorda ochii mai tare, iar vederea va scădea și mai rapid.

4.      Vrem să facem niște poze, poți scoate ochelarii?

Recunosc, în ultimii ani întrebarea aceasta m-a deranjat cel mai mult. Ochelarii nu sunt un moft, nici un accesoriu, și nici alegere. La un moment dat devin o parte din personalitate și înfățișare. Și nu-i voi scoate doar că tu îi crezi nepotriviți.

5.      Ai ochelari frumoși, de ce ai avea nevoie de lentile?

Imaginează-ți că ai un machiaj permanent pe față. Vizibil, accentuat. Și-l porți mulți ani la rând, fără a avea posibilitatea de-al scoate definitiv. Uite asta sunt ochelarii. Uneori îți schimbă aspectul, îți oferă un aer mai cochet, mai bitchy sau mai serios, adaugă ani, ascund machiajul (iar dacă ai lentile ca ale mele, vizual micșorează ochii). Dacă porți ochelari de vedere, de obicei renunți la cei de soare, iar la cinema pe nas îți apasă 2 perechi de ochelari – cei de vedere, și cei 3D.

Alegerea ramei e ca și alegerea tatuajului sau a tunsorii, trebuie să ți se potrivească, să se asorteze cu hainele din garderobă și cu stilul de viață. E cam greu să le găsești pe toate într-o pereche de ochelari. Mai mult de jumătate de an am căutat rama perfectă, care să se încadreze oarecum în bugetul meu. Iar ramele, sunt și ele o investiție. A mea a costat aproximativ 100 de dolari cu tot cu lentile.

IMG_6547

În rest.

Vă rog frumos să nu incomodați pe oamenii miopi.

Nu-i cereți ochelarii să măsurați, nu criticați pentru ochelari sau lentile, ci primiți-i așa, cu bicicleta pe nas, cu tot.

Doina