Vorbitori de rusă și limba de stat

Am învățat să nu fiu supărăcioasă.

Ignor o mulțime de chestii jignitoare ori supărătoare, nu intru în contact cu oameni scandalagii, nu mă implic în ceartă.

Însă „rușii sunt oameni”, „rușii sunt porci”, „rușii niciodată nu învăță româna” mă supără cel mai tare. Și încerc să plec de pe Facebook atunci, pentru a nu mă certa cu fiecare individ (ce devin tot mai mulți), care mă jignește prin astfel de afirmații.

Sunt vorbitoare de rusă. Am învățat în română la liceu. La recreații și după ore am vorbit în rusă, acasă am vorbit în rusă, la școală, liceu, universitate și masterat am făcut temele cu dicționar rus-român și DEX-ul.

Acum scriu în două limbi. În rusă – pentru suflet, în română – pentru job.

Colegii mei, vorbitori de limba rusă și ei, au devenit reporteri, jurnaliști și lucrează în redacții și televiziuni. De cele mai dese ori ei vorbesc o română mai curată și corectă, fără regionalisme.

Uneori îmi pare că menirea mea pe rețele de socializare e să comentez la toate statusurile despre vorbitori de rusă. Să demonstrez că rușii sunt oameni. Să-i țin apărarea vorbitorilor de rusă, care sunt mai indiferenți la aceste statusuri.

Să știți că noi nu suntem mit.

Noi existăm, suntem mulți și zi de zi învățăm să gândim într-o altă limbă.

 

Doina