„Brigada roșie” – un film despre libertate

Violența e o temă dureroasă în Moldova.

Mai în glumă, mai în serios se folosesc frazele înspăimântătoare – „bate, deci iubește”, „bătaia e ruptă din rai”, „femeia nebătută e ca o casă nemăturată”, potențând ideea principala – cu pumni se rezolvă orice problemă casnică.

Între timp acel pumn nu doar doare, ci și distruge personalitatea.

Și așa cresc generații de agresori și victime, unii distrug, alții rabdă și le recomandă să rabde și altor potențiale victime.

***

Avon caută căi de a aduce tema violenței mai aproape de femeile din Moldova, să explice că viața lor e în mâinile lor, că pot mereu rupe acel cerc vicios și ieși din violență.

În cadrul festivalului Cronograf a avut loc proiecția „Brigada roșie”, un film documentar susținut de Avon.

Brigada roșie

Un grup de tinere din India au început lupta cu violența. „Brigada roșie” și-a propus să învețe tehnici de auto-apărare, să transmită aceste cunoștințe și altor femei tinere, să militeze pentru libertatea de a alege, să vorbească deschis despre acte de violența la care au fost supuse.

În contrast cu luptătoarele pentru libertate am văzut și bărbați indieni, ce cred că în caz de abuz vinovată este femeia, că ea poate fi un obiect sexual, iar soțul ia deciziile în locul ei. Femeile, după părerea lor, trebuie să poarte sari, să stea acasă și să tacă.

Pare ciudat?

Mie deloc.

***

India, creionată în film seamănă prea mult cu societatea noastră.

Societatea în care bărbații „bat, deci iubesc”, în care femeile înainte de căsătorie trăiesc în frica de tată, iar după – în frica de soț.

Și ne-ar lipsi un grup de femei curajoase, care nu au acceptat statutul de victime, dar au adus schimbarea și au făcut din asta o misiune.

***

Proiecția „Brigadei roșii” a fost susținută de Avon şi Ambasada Portugaliei în România.

Filmul a fost însoțit de discuții cu regizorul Pedro GANCHO şi scenaristul Tiago CARRASCO, precum şi cu invitați speciali din Moldova, care activează în domeniul prevenirii violenței împotriva femeilor.